Инж.Георгиев, коя инвестиция е по-малка в радиатори, или в климатик?           

...
Инж.Георгиев, коя инвестиция е по-малка в радиатори, или в климатик?           
Коментари Харесай

Инж.Георгиев, АТДБ:Има начин поскъпването на парното да не е шоково

Инж.Георгиев, коя инвестиция е по-малка в радиатори, или в климатик?

            Със сигурност един нагревател е доста по-евтин от един климатик, без значение от класа. Клиентите, които предпочетат централното отопление влагат само в закупуването на радиатори, за които не се изисква годишна поддръжка и уреди за отдалечено отчитане. Но, с цел да изберем топлофикация, би трябвало постройката, в която живеем, да е топлофицирана.

            А в случай че не е? Какво да създадем?

На първо място е належащо в нашия град да има топлофикация, както и топлопреносната мрежа да е развита до Вашия квартал. Ако живеем в блок независимо присъединение към топлопреносната мрежа не е допустимо.

Ако приказваме за новопостроен блок, да вземем за пример, в случай че 2/3 от притежателите желаят присъединение към услугите на топлофикация, то сдружението може да прегледа сходно искане и да оцени дали е рентабилно.

За чия сметка е построяването на топлопреносната мрежа в тази ситуация до новопостроен блок?

Изграждането на топлопроводното отклоняване и абонатната станация е инвестиция, която се прави от топлофикация най-малко в множеството случаи. Ако вложителят на блока или друго лице построи топлопреносната мрежа, следва топлофикация да ги изкупи.

Вътрешната отоплителна апаратура би следвало да се построи от строителя.

А за топлата вода? Кое е по-изгодно да се доверим на услугата „ битова гореща вода “, или да закупим бойлер?

Със сигурност бойлерът е немалка инвестиция, а за „ битова гореща вода “ доста топлофикации са въвели пределни цени, което прави услугата извънредно евтина.

Защо се постанова въвеждането на пределна цена за битова гореща вода?

Проблемът е, че множеството сградни съоръжения са много остарели и имат особености, може да не работи добре, да има течове и заради тази причина в случай че топлофикациите калкулират сметките, по този начин както е по закон, се получават огромни разлики в цените на един пространствен метър битова гореща вода. За да не се постанова потребителите да заплащат за дефекти в сградната апаратура, сдруженията вкарват пределни цени, които съставляват оптималната финансова граница, която може да бъде начислена за всеки пространствен метър битова гореща вода, макар че действителната стойност на услугата е по-скъпа.

Въвеждането на пределна цена за битова гореща вода е напълно в полза на клиентите и е форма на промоция от страна на сдруженията, тъй като те се лишават от спомагателен доход, който по закон би трябвало да получат.

Как ще обобщите преимуществата на централното отопление?

Не мога да обобщя. Мога да посоча преимуществата на централното отопление, които не споменахме. В постройките, които се употребява централно отопление, не се натоварват ненужно електрическите съоръжения. При потреблението на парно се радваме освен на непорочност и се грижим за екологията, само че и получаваме непостижим комфорт. При централното отопление се реализира идентична температура във всички пространства. Отоплитените тела не отделят прахуляк, пушек и други нездравословни частици, както печките на дърва или пелети.

Най-важното предимство на централното отопление е сигурността на доставките и през най-студените месеци.

Навсякъде се разяснява идното повишаване на топлинната сила. Какво ще препоръчате на клиентите на топлофикация? Има ли по какъв начин да понижат шока от повишаването?

Има метод вероятното повишаване на топлинната сила да не се усети шоково. На първо място ще припомня, че по закон разглеждане на цените на топлинната сила може да има най-рано 6 месеца след предната смяна т.е. последното индексиране на цените влезе в действие от 1 юли. Следователно промени можем да чакаме след нова година, което знам, че не е изцяло успокоително, само че въпреки всичко ни дава време.

Законът планува възнаграждение на топлинните услуги на равни месечни вноски през цялата година. За задачата се взима цялото ползване за миналата година и се разделя на 12 равни вноски, които плащаме през цялата година. Дванадесетата вноска е изравнителна. Хубавото е, че с избора на заплащане на равни вноски, клиентите освен ще избегнат натиска върху фамилния бюджет в най-студените месеци, а и няма да бъдат по този начин съществено наранени от предстоящото нарастване, тъй като ще заплащат равната вноска, а при изравнителната – може да се окаже, че топлофикация ще им връща надплатени суми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР